Българският министър-председател Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната заради меката

...
Българският министър-председател Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната заради меката
Коментари Харесай

Международни медии: Българският премиер поиска оставката на министъра на отбраната заради позиция, угодна на Путин

Българският министър-председател Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната заради меката му позиция във връзка с водената от съветския президент Владимир Путин война в Украйна. Това е една политическа борба, която излага София като основна линия на фронта в настояването на Москва за въздействие в Европейски Съюз. Това написа в материал на Politico.  

Министърът на защитата Стефан Янев, някогашен бригаден военачалник, провокира политическа стихия, с настояването си, че е неправилно нападението на Русия против Украйна, поразило цивилни цели, да бъде определяно като " война “, цитира материала Actualno. Янев избра формулировката на Путин, че нашествието е " интервенция “, написа още в публикацията.

От медията напомнят, че Янев разгласява във Facebook в неделя позицията си, в която твърди, че няма потребност България – членка и на Европейски Съюз, и на НАТО – да заема " проруска, проамериканска или проевропейска позиция “. " Изстрадалата ни татковина не заслужава да бъде жертвана в игрите на огромните “, написа Янев. 

Петков сподели, че " нито един министър няма право на лична външна политика, изключително във Facebook “. Във вторник ще се организира парламентарно гласоподаване за освобождението на Янев. " Когато забележим нещо, с което не сме съгласни, не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим “, цитира още изданието думите на Кирил Петков.

Забележките на Янев ще възродят дългогодишната угриженост, че България е слабата част на Европейски Съюз, през която Кремъл може да се стреми да прокара своята идея, написа още Politico. Връзките с Русия са дълбоки, изключително посредством мътния под земята свят на олигарсите и някогашни сътрудници на Държавна сигурност, които управляват обилни търговски ползи, се показва нататък.

В разбора на Politico се акцентира и че в политически проект прокремълските връзки съществуват в целия политически набор в България. Българската социалистическа партия, родена от остарялата комунистическа партия, отхвърли да гласоподава за наказания против Русия. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката повече от десетилетие до предходната година, се дефинира като проевропеец вдясно, само че също по този начин бе в положителни връзки с Путин, на който подари каракачанско овчарско куче като домакински любим.

Неконтролираната съветска агитация също е проблем в България и доста българи повтарят съветското изказване, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е предизвикал войната в Украйна, като не е отстъпил пред настояванията на Путин, се споделя още в публикацията. Коментарите в обществените мрежи са цялостни с тайни теории и проруски тролове.

Politico цитира премиера Кирил Петков, който сподели: " Моят министър на защитата не може да употребява думата " интервенция " вместо " война ". Не можете да го наречете " интервенция ", когато хиляди бойци от двете страни към този момент са убити, бойци, които са по-млади от огромната ми щерка, когато нощес българското малцинство беше под обстрел, а българите в Киев се криеха в изби. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР